Domein Holset

Van 2012 tot 2018 heb ik gewoond en gewerkt op Domein Holset in Holset, Zuid-Limburg bij het drielandenpunt van Vaals. Daar heb ik, samen met een heel team, een oude boerderij omgetoverd tot een wijndomein met prachtige tuin, heerlijke wijn van eigen wijngaarden en waar je kunt slapen in een van de B&B kamers.

De boerderij hebben we duurzaam verbouwd, de wijngaarden worden ecologisch beheerd en het terrein en de tuinen aangelegd met aandacht voor alle bezoekers van het wijndomein; mens en dier.

Bij het ontwerpen van de tuin en terrein vond ik het belangrijk een overgangĀ te maken van het gebouw naar het landschap. Rondom de boerderij een functioneel ontwerp passend bij de architectuur van het pand.

Materialen

De stenen, die op de oude cour lagen, zijn weer terug gelegd. Er is allerleiĀ materiaal hergebruikt. Wat niet aanwezig was is zoveel mogelijk uit de omgeving gehaald of tweedehands aangeschaft. Uitdaging waren de hoogteverschillen. Die zijn opgevangen met treden van beton en van gres keien.

Beplanting

De plantvakken staan vol weelderige planten. Een combinatie van planten die het hele jaar sierwaarde geven maar ook voedsel aan insecten zoals bijen en vlinders. Er zijn eetbare en geneeskrachtige planten toegepast in de vaste plantenborders. Venkel of lievevrouwebedstro zijn daar een voorbeeld van. Alle platte daken zijn groen, tijdens de bouw is rekening gehouden met het substraat. Dat is ingezaaid met een speciaal geselecteerd mengsel.

Meer richting het landschap wordt het groener en ruiger en zijn er een aantal typische Limburgse landschapselementen aangeplant zoals hoogstamfruitboomgaarden, meidoornhagen, knotbomen en poelen voor het Kluukske, de vroedmeesterpad.

Na verloop van tijd kwamen er steeds meer bewoners bij, hermelijnen, ruigpootbuizerd, bijen, groene spechten en nog vele anderen.

Verder..

Het project is klaar, de bouwvakkers hebben plaats gemaakt voor gasten, de wijn is lekker. Deze plek is groen, het is tijd om de rest van de wereld te vergroenen. Ik heb inmiddels de regio verlaten en werk nu vanuit mijn ontwerpstudio in Dieren.

Je kunt Domein Holset bezoeken, de tuin is te bezichtigen en er worden rondleidingen gegeven door de wijngaarden. Een bijzondere groene plek in een prachtig landschap. Meer informatie op www.domeinholset.nl.

Wil je ook een ontwerp voor je tuin? Neem contact op via Ploni @ groengetekend.nl of bel naar +31 (6)0 134 80 555.