Mijn boodschap

Dat we groener moeten gaan denken en doen weten we allemaal en is een cliché geworden, maar het is wel heel belangrijk!

Dat werd mij extra duidelijk toen ik laatst een boek van Dr. Molenburg las. Hij schreef: ‘wij mensen en dieren ademen O2 in en CO2 uit. Planten doen dat andersom, CO2 in en O2 uit. Wauw! We hebben elkaar nodig!

Maar wat zien we in deze wereld?

Grijs; Overal fabrieken voor al die spullen, asfalt, overal huizen, minder tijd voor de tuin dus tegels erin en grind. Als er onkruid komt dan huppakee de gifspuit er over!

Groen; We kappen overal bomen, onze regenwouden gaan er aan, die kappen we voor de palmolieplantages en andere monoculturen. En dan krijgt CO2 de schuld van alle klimaatproblemen!

We hebben meer groen nodig. Niet alleen oor ons zuurstof maar voor gezond voedsel, geneesmiddelen, bouwmaterialen, onderdak, schoon water. Dus voor al onze eerste levensbehoeftes. We maken de wereld grijzer en doder in plaats van groen en levendiger.

Groen is belangrijk! Wat kan ik doen? Wat kun jij doen?

Ik ben Ploni, tuin- en landschapsontwerper. Ik heb veel gestudeerd en geleerd over planten. Onder andere aan de Wageningen Universiteit en ontwerpopleiding, permacultuuropleding en herboristenopleiding gedaan. Een aantal jaren heb ik bij een ontwerpbureau gewerkt waarna ik in 2009 voor mezelf ben begonnen. Mijn bedrijf heet Groengetekend. Ik ontwerp duurzame, groene en praktische tuinen vol leven, waar aandacht is voor alle gebruikers, mens, plant en dier. Mijn stijl van ontwerpen is een heldere en eenvoudige lijnvoering met weelderige eetbare planten en veel groen.

Is groen moeilijk? Ik heb veel gestudeerd maar als je naar de natuur kijkt gaat alles vanzelf. In een bos zie je geen tegels of bladblazers en hoef je niet te snoeien en je wordt er nog gelukkig ook. Dat zou in je tuin toch ook moeten kunnen?

Het goede nieuws is dat je een groene tuin kan hebben zonder te hoeven studeren of verstand te hebben van planten. Belangrijk is dat je een goede basis nodig hebt, een goed plan. Belangrijk is dat planten op de juiste plek worden gezet, een formaat boom wordt gekozen die past bij je formaat tuin. Daarom schakel je een tuinontwerper in. Dan kun je meteen genieten van je eigen groene paradijs en een bijdrage leveren aan een groene wereld.

Je kan het ook zelf doen, maar als je geen idee hebt kun je volgend jaar weer nieuwe planten kopen of schoffel je je een ongeluk. Dus bespaar je een studie en veel gedoe en schakel mij in.

Wat bied ik aan:

  • Ontwerpservice; ik kom langs met mijn ontwerpbus, we bespreken de wensen, je kunt gewoon naar je werk of er bij blijven en mee ontwerpen. Ik maak een concept en beplantingsplan en aan het einde van een dag(deel) bespreken we die. Product is een compleet plan waarmee je direct kunt beginnen met je groene paradijs.
  • De wereld groener maken kan ik niet alleen. Dus vind je het ook leuk om te leren ontwerpen kun je een cursus tuinontwerp volgen. Dan kun je je eigen tuin ontwerpen en die van anderen. Samen de wereld groener maken, starten in je eigen achtertuin.

Dan heb ik nog een cadeautip: Consuminder, koop minder spullen dus minder grijs zodat er meer ruimte is voor groen. Geef in plaats van kerst- of verjaardagscadeau’s een tuinontwerp cadeau.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *