Retraiteboerderij de Eikenhof

Retraiteboerderij De Eikenhof wordt een trainings- en verblijfacomodatie en retraitecentrum. Een toonaangevende locatie met zichtbaar duurzame faciliteiten waar de bezoeker zich midden in de natuur bevindt, biologisch kan eten, zelf groenten kan oogsten, vruchten kan plukken, workshops en trainingen en aan (eu)regionale evenementen kan meedoen. Het project bestaat uit het ontwikkelen en verbouwen van de boerderij, het plaatsen van 7 Eco lodges en de daarbij behorende terreininrichting van 5 hectare. Doel van het terrein is om deze bijzonder te maken. De locatie is alles, je kunt koken wat je wil maar als de locatie niet aantrekkelijk is komen er minder mensen. Waarom komen mensen? Omdat het een inspiratieplek wordt, een voorbeeld, uit nieuwsgierigheid, om te genieten en om iets te leren. Een groene oase, back to basic met rust, stilte, eten, landschapsbeleving en een creatieve agenda. Een plek waar je wordt verzorgd en ruimte is voor ont-moeten.

Daarnaast is het doel om de gasten van De Eikenhof te voorzien van voedsel van eigen land. Je bent wat je eet. Gezond voedsel uit eigen omgeving, een eetbaar landschap wordt er gecreƫerd.

Belangrijke kernpunten in het terreinontwerp zijn:

  1. Het versterken van natuurwaarden en ecologische waarden.
  2. Voedselproductie
  3. Uitbreiding van gebruiksfunctie voor een gezonde exploitatie
  4. Verbeteren van zichtrelaties en relatie met de omgeving.

Op de Eikenhof zal het terrein volgens de principes van de permacultuur worden aangelegd en beheerd. Permacultuur is de leidraad, er wordt ook een permacultuurtuinderij gerealiseerd. Met dit terreinontwerp gaat de biodiversiteit omhoog, zichtlijnen naar het omliggende landschap blijven behouden of worden versterkt, (fruit)bomen blijven staan en eetbaar groen wordt toegevoegd. De weide blijft weide en zal, zoals nu ook gedaan wordt, worden begraasd door schapen. Rondom de boerderij komen grote eetbare vaste planten borders waaruit geoogst wordt en die ook het visitekaartje zijn van de retraiteboerderij.

Samen met een architect en de eigenaar hebben we het totaalplan gemaakt, inclusief vergunningsprocedure. Inmiddels zijn de vergunningen verstrekt voor het verbouwen van de boerderij en het bouwen van de Eco lodges en ligt er een bestemmingsplanwijziging op tafel.